Financiering voor en door ondernemers | Interview

Financiering voor en door ondernemers

Bij het financieren van een overname zijn er vaak meerdere mogelijkheden. Een interview met Patrick Verdoold, regiodirecteur NLInvesteert het Groene Hart, over hun werkwijze voor het mkb.

“Ik ben ooit in het bankwezen beland omdat ik de combinatie van mensen en cijfers leuk vond en hiermee aan de slag kon bij de bank. Maar omdat ik meer ondernemerschap wilde in mijn werk, ben ik 10 jaar geleden zelf ondernemer geworden en heb ik verschillende dingen rondom ‘de ondernemer’ gedaan. Ruim 2 jaar geleden heb ik mij aangesloten bij NLInvesteert, in het Groene Hart.”

Wij doen het net even anders

NLInvesteert brengt ondernemers, investeerders en financiers samen en maakt zo financiering bereikbaar voor het mkb.

“Wij financieren overnames, werkkapitaal en vastgoed. Hiervoor hebben we – naast traditionele en alternatieve financiers – een eigen platform met individuele investeerders. Dit zijn particulieren en ondernemers die hun vermogen willen spreiden en die willen investeren in (andere) ondernemers.

Waarmee wij ons onderscheiden is onze continue betrokkenheid: zowel met de ondernemer die financiering zoekt als met de investeerders. Dus ook als de financiering rond is, blijven we betrokken. We hebben elk kwartaal contact met de ondernemers, zo kunnen we hen snel verder helpen als dat nodig is. Wij zijn zelf óók ondernemer en zetten onze expertise (en ons netwerk) graag voor hen in.

Elke casus is weer anders en dat maakt het werk voor mij zo leuk. Het is creatief en soms puzzelen, maar wij kijken altijd naar wat er wél kan. We zoeken een financiering die past bij de ondernemer en bij de investeerder.

Bij ons komen ondernemers die tevergeefs bij de bank hebben aangeklopt. Maar ook ondernemers die het op prijs stellen dat wij snel werken en maatwerk leveren. Wij kunnen constructies vormgeven die de bank niet kan bieden.”

Het zit ’m in de mix

“Wij kijken naar de beste oplossing van financiering. We beginnen bij de bank (nog steeds het goedkoopste qua financiering) en dat vullen we aan met andere mogelijkheden. Dat zijn andere financieringspartijen, maar dus ook ons eigen platform met private investeerders. Daarnaast hebben we sinds kort een equity fonds voor snelgroeiende bedrijven.

Misschien wel interessant om te noemen: sinds 2015 hebben we ruim € 700 miljoen bemiddeld en daarvan is € 400 miljoen via ons eigen investeerdersnetwerk gegaan. Meer dan de helft ging dus buiten de bank om. Dat je niet meer alleen afhankelijk bent van de bank, dát spreekt ondernemers aan.”

Crowdfunding kennen we van goede doelen en start-ups, maar biedt dit eigenlijk ook mogelijkheden voor een bedrijfsovername?

“Dat kan zeker, hoewel het van de situatie afhangt. Het voordeel is dat je met crowdfunding een breder publiek aanboort. Het kan ook commercieel handig zijn bij een B2C-concept waarbij je mensen aantrekt die betrokken willen blijven door bijvoorbeeld klant te worden: je bouwt dan aan een community. Zo hebben wij bijvoorbeeld geholpen bij de financiering van een sportschool, waarbij de financiering via onze investeerders een onderdeel was van de financieringsmix. Betrokken klanten wilden daarvan deel uitmaken.

Maar besef als ondernemer dat er ook een nadeel zit aan crowdfunding: je gaat wel met de billen bloot. Je moet je cijfers laten zien bij de start en ook later, mocht het slechter gaan. Die openheid moet je wel willen en aankunnen.”

Onze werkwijze

“Wij maken serieus werk van de samenwerking en pakken de kennismaking dus grondig aan. Investeerders vertrouwen erop dat de basis goed gecheckt is door ons.

Soms zien we dat een ondernemer nog niet klaar is voor een financiering. Als hij bijvoorbeeld zelf nog te weinig inzicht heeft in het financiële plaatje of toekomstige ontwikkelingen. Of als hij een accountant heeft die te weinig kritisch en proactief is, en niet naar de toekomst kijkt. Dan mist de ondernemer een klankbord. Wij denken heel graag mee, maar het begint bij de ondernemer: die moet het zelf doen.

Hebben wij vertrouwen in de ondernemer en zijn plannen? Dan gaan we aan de slag. Ondernemers betalen een vast bedrag voor ons advies en het schrijven van het financieringsvoorstel. Bij een geslaagde financiering betalen ze daarnaast een succesfee.

Het financieringsvoorstel dat naar de investeerders gaat, is een coproductie: de ondernemer levert de input en moet er echt achter staan. Het is tenslotte zíjn verhaal. Wil hij dat de ins&outs niet bij alle mogelijke investeerders bekend zijn? Dan kunnen we het voorstel bij een select aantal mensen neerleggen.

Bij het presenteren van de financieringsaanvraag geven we voldoende tijd, zodat iedereen het stuk goed kan lezen. Na die tijd kunnen investeerders zich inschrijven: vaak is het dan binnen een paar dagen volgeschreven. De financiële afwikkeling verloopt vervolgens via een aparte stichting. En dan kan het ondernemen beginnen!”

Tips voor het financieren van een overname? Lees dan deze blog.

Deel dit artikel: