Een nieuwe huisstijl introduceren na een overname (deel 1)

Nieuwe huisstijl na een overname

Mijn naam is Daniëlle Pels van InterDaan en ik ben communicatieadviseur. Voor Jouwovername.com schrijf ik regelmatig over de communicatie rondom overnames.

Wanneer de overname van een bedrijf geëffectueerd is, komen er ontelbare regeldingen op je af. Een van de meest ingrijpende en kostbare zaken is de huisstijl-harmonisatie. Na een overname zijn er grofweg drie situaties te bedenken op het gebied van de huisstijl:
1. Je laat naam en huisstijl bij beide bedrijven ongewijzigd.
2. Het overgenomen bedrijf krijgt een nieuwe naam en/of huisstijl.
3. Zowel jouw bedrijf als het overgenomen bedrijf krijgt een nieuwe naam en/of huisstijl.

De keuze om een naamswijziging door te voeren is afhankelijk van vele factoren. Bij een veranderde naamgeving moet je sowieso een nieuw logo en een nieuwe bijbehorende huisstijl (laten) ontwikkelen en implementeren.

Vormgeving

Een logo en huisstijl geven jouw bedrijf een karakter. Zorg dus voor een goede briefing van de vormgever. Leg in deze briefing uit wat de missie en visie van het bedrijf zijn. Omschrijf de corebusiness en geef een heldere omschrijving van de doelgroep. Zoek een aantal bedrijven uit die een logo en huisstijl hebben waar jij enthousiast van wordt. Maak hier een (digitaal) moodboard van. Hierdoor snapt de vormgever beter naar welke ‘look and feel’ jij op zoek bent.

Maar geef de vormgever ook vrijheid. Als je alles van tevoren wilt aftimmeren en al een voorbeeld van een logo hebt getekend, dan slaat de creativiteit van de ontwerper dood. Laat je dus verrassen. Sta open voor nieuwe ideeën. Je zal zien dat je dan alles uit jullie samenwerking haalt. Houd er rekening mee dat een logo laat zien WIE je bent. Met jouw communicatiemiddelen vertel je vervolgens WAT je doet.

Presentatie

Presenteer de nieuwe huisstijl eerst aan je medewerkers. Een overname is namelijk niet voor iedereen even makkelijk. Veel mensen voelen de overname als het verlies van identiteit van het oude bedrijf. Huisstijl is daarbij een heel belangrijk aspect; benoem dit aspect. Voorkom dat je als een olifant door de porseleinkast gaat en van de ene op de andere dag het hele kantoorpand stript en nieuwe signing aanbrengt. Het helpt al wanneer je de planning ruimschoots van tevoren kenbaar maakt, zodat medewerkers zich niet overvallen voelen.

Breng ook klanten en relaties op de hoogte met heldere communicatie over de wijzigingen.

Maak een plan

Maak een gedegen planning voor de implementatie van de nieuwe huisstijl. Hierin leg je onder andere de afspraken met de leveranciers vast, maar ook met de collega’s die meewerken aan de implementatie. Een huisstijloperatie is geen sinecure, dus vlieg dit zorgvuldig aan met een helder tijdspad. Dit deel je regelmatig met jouw collega’s.

In deel 2 van deze blogserie ga ik in op de praktische details.

Deel dit artikel: